a computer generated image of a human being in a circle
16 lipca 2025

Na czym polega reakcja zapalna po spożyciu glutenu. 

Reakcja zapalna po spożyciu glutenu występuje głównie u osób z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę. Skoncentrujmy się na mechanizmach tej reakcji w przypadku celiakii — bo to najdokładniej poznany proces zapalny związany z glutenem.

🔬 Mechanizm reakcji zapalnej po spożyciu glutenu w celiakii

  • Spożycie glutenu

    • Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Najbardziej problematycznym składnikiem glutenu jest gliadyna.

  • Niestrawione fragmenty gliadyny

    • U większości ludzi są nieszkodliwe, ale u osób z celiakią przenikają przez nabłonek jelita do warstwy podśluzówkowej.

  • Modyfikacja przez enzym (tTG – transglutaminaza tkankowa)

    • Gliadyna jest deamidowana (zmieniana chemicznie), co sprawia, że staje się bardziej immunogenna – silniej aktywuje układ odpornościowy.

  • Aktywacja układu odpornościowego

    • U osób z genami HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 komórki prezentujące antygen pokazują zmodyfikowaną gliadynę limfocytom T.

    • Limfocyty T (CD4+) inicjują reakcję zapalną, wydzielając cytokiny (np. interferon gamma), co prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych.

  • Przewlekły stan zapalny

    • Prowadzi do zaników kosmków jelitowych, upośledzonego wchłaniania składników odżywczych, objawów żołądkowo-jelitowych (np. bólu brzucha, biegunek) i ogólnoustrojowych (np. anemia, osłabienie).

🧪 U osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten:

  • Nie występuje typowa odpowiedź immunologiczna jak w celiakii.

  • Jednak po spożyciu glutenu dochodzi do aktywacji wrodzonego układu odpornościowego i lekkiego stanu zapalnego, objawiającego się bólami brzucha, wzdęciami, zmęczeniem itp.

🔍 Alergia na pszenicę:

  • W tym przypadku to klasyczna reakcja alergiczna IgE-zależna.

  • Objawy pojawiają się szybko (np. wysypka, duszność, obrzęk, anafilaksja) i są skutkiem nadmiernej reakcji organizmu na białka pszenicy, w tym gluten.

 

Powrót do artykułu na temat: 

Zatrucie glutenem – czym jest, jakie ma objawy i jak sobie z nim radzić?

 

Na czym polega reakcja zapalna po spożyciu glutenu. 

Czy-choroba-bostonska-moze-powodowac-zmiany-na-migdalkach

Dieta w dnie moczanowej 

Na czym polega reakcja zapalna po spożyciu glutenu. 

 

 

W celu otrzymania zaleceń medycznych w zatruciu glutenem warto skorzystać z porady na e-pacjent.pl

 

Informacje

Internetowe konto pacjenta

 

Obowiązek informacyjny

 

Polityka prywatności

Cennik

Cennik

Regulamin serwisu

Jagodowa 13/19 kraków 30-427

Kontakt

Menu      L4

Śledź nas